A Travellerspoint blog

Sotamuseo, Kulttuurikylä

Siem Riep, Kambodza

semi-overcast 31 °C

Aamupäivällä tytöt suuntasivat takaisin temppeleille. Itse olin edellisenä iltana päättänyt tehdä jotain muuta, vaikka temppeleissä voi parhaillaan vaellella vaikka koko viikon. Aikaa ei kuitenkaan ollut, kuin kaksi päivää joten halusin nähdä mahdollisimman paljon.

Otin jälleen tutun kuskin mukaani ja suuntasin paikalliseen sotamuseoon. Kambodzan historian mustimmat vuodet lienevät 70-luvulla, jolloin Khmer Rouge-joukot surmasivat 2 miljoonaa siviiliä ja jonka jälkeen Vietnamin armeija valtasi Phnom Penhin. Tämän jälkeen maa on hitaasti, mutta varmasti kehittynyt kohti normaalia valtiota. Sotamuseo oli juuri ja juuri kolmen dollarin lipun arvoinen. Lähinnä siellä oli armeijan 60-luvun rojua levitettynä ympäriinsä ilman sen suurempia selityksiä. Kaiken lisäksi lähes poikkeuksetta kaikki tankit ja tykit olivat vanhoja, tuhottuja romuja, jotka oltiin vain raahattu sotamuseon pihalle.

Tunnin kiertelyn jälkeen löysin jotain mielenkiintoista. 70-luvun sotien peruilta maassa on edelleen ties kuinka monta miljoonaa maamiinaa piilossa pelloilla ja pikkukylissä. Kuukausittain niissä haavoittuu/kuolee kymmeniä ihmisiä vielä tänäkin päivänä. Selailin kuukausittaisia ja vuosittaisia raportteja kuolonuhreista eri alueilla ja suureksi yllätyksekseni huomasin, että Suomen Ulkoministeriö on yksi suurimmista miinanraivauksen tukijoista. Kaksi maata tuki jokaista raporttia ja Suomen Ulkoministeriö oli toinen tukija joka ikisessä raportissa, mitä sieltä löytyi. Myös Belgia ja Saksa näyttivät olevan miinanraivauksen uranuurtajia.

Sotamuseon jälkeen pysähdyin pariksi-kolmeksi tunniksi paikalliseen kulttuurikylään. Kultturikylä oli ns. ”Disneyland Cambodia”. Sisälle päästyäni kaikki olikin yhtäkkiä siistiä, kerjäläisiä ei näkynyt missään, rakennukset olivat uusia ja kaikki ongelmat loistivat poissaolollaan. 12 dollarin lippu oli siis selkeästi suunnattu rikkaille turisteille, jotka asuvat 5 tähden hotelleissa. En ehkä kuulunut suurimpaan kohdeyleisöön, mutta pidin käynnistä silti. Oppaani osasi kohtalaista englantia ja ilman häntä en olisi kyllä saanut koko käynnistä mitään irti. Aloitimme vahakabinetilla, jossa oli aidon kokoisia vahanukkeja Kambodzan historian merkkihenkilöistä. Tämän jälkeen tutustuimme täytettyihin eläimiin, jotka eivät tarjonneet mitään ihmeellistä, joten jatkoimme matkaa.

Seuraavana oli vuorossa sekalaiset tanssiesityksen eri vähemmistöheimojen kulttuureista. Esitykset olivat varsin hyviä (vaikka yhden kuvan keltaisella lohikäärmeellä onkin ”Korn”-paita päällä =) ja sain muutaman aika onnistuneen kuvan. Aurinko alkoi kuitenkin pikkuhiljaa laskea ja sanoin oppaalleni, että pitäisi alkaa lähteä. Kävelimme vielä pienoismallikylän läpi, josta näki pienennetyn version maan suurimmista nähtävyyksistä. Kuten kaikki itseäänkunnioittavat turistirysät, myös tämä paikka oli laittanut uloskäynnin matkamuistomyymälän yhteyteen. 60 dollarin hintaiset puiset patsaat nykyisestä kuninkaasta eivät jostain syystä oikein innostanut, joten tyydyin vain kävelemään kaupan läpi. Tämän jälkeen kuljettajani vei minut takaisin hotelliin.

Ilta meni pakkaillessa. Tytöt kertoivat, että heilläkin oli varsin onnistunut päivä. Temppeleitä oli kosolti vieläkin lisää, mutta aika loppui kesken. He lähtisivät huomenna Phnom Penhiin, sieltä Laosiin. Yhtäkkiä tajusin, että itse lähtisin huomenna Bangkokkiin ja sieltä seuraavana päivänä kotiin. Melkein puolentoista kuukauden pituinen matka oli todellakin kääntymässä kohti loppuaan. Aikaisin seuraavana aamuna lähtisin taas bussilla kohti Bangkokkia ja hyvästelisin viimeiset matkakumppanini. Matkustaminen yksin Kambodzasta Thaimaahan olisi varmasti piristävää, mutta vielä piristävämpää olisi vihdoin palata kotiin.

En ole varsinaisesti potenut koti-ikävää, mitä nyt saunaa ja ruisleipää on tullut välillä ikävä. Viisi ja puoli viikkoa on kuitenkin pitkä aika toisella puolella maapalloa ja olen kyllä varsin valmis suuntaamaan taas kohti tuttua ja turvallista Suomea.

DSCN3030.JPG
60-luvulla käytössä ollut tankki
DSCN3028.JPG
Vaara - miinoja
DSCN3044.JPG
Lohikäärmetanssi. Huomaa tanssijan t-paita =)

Posted by Cyykky 13:08 Archived in Cambodia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint